Bezglutenski pekarski proizvodi


Bezglutenski pekarski proizvodi
Bezglutenski kruh
Bezglutenski kruh

Jeste li znali da je riječ gluten latinski naziv za ljepilo? I da je po tom nimalo laskavom nazivu svoje ime dobio protein kojeg sadrže žitarice poput pšenice, raži, ječma, zobi i pira, a koji je posljednjih godina došao na veoma loš glas. Dugo mu je trebalo. Kao jeftini i lako dostupni izvori kalorija, pekarski proizvodi od dotičnih žitarica desetljećima su bile prehrambeni hit, te se uopće nije obraćala pozornost na potencijalne opasnosti prehrane bogate glutenom za osobe koje su na njega preosjetljive ili, još gore, alergične. Što se događa u organizmu preosjetljivom na gluten?

bezglutenski-sendvicNjegov neprobavljeni dio iz pojedene hrane stvara naslage na stijenkama crijeva, tijelo ih prepoznaje kao “uljeza”, mobilizira imunološki sustav i šalje vojsku antitijela u to područje da “sredi uljeza”. Ona senzibiliziraju organizam pa kada idući put gluten dospije u probavni sustav, automatski biva prepoznat kao nešto štetno, što dovodi do toga da se imunološki sustav aktivira 3-6 puta dnevno, uzrokujući niz poremećaja ne samo u probavnom traktu (najčešće dolazi do upale i oštećenja tankog crijeva) već i u ostatku tijela. Koji su simptomi potencijalne osjetljivosti na gluten? Grčevi u abdomenu, problemi s probavom i umor nakon svakog obroka. 
Kako spriječiti nanošenje potencijalne štete vlastitom organizmu?

bezglutenske-pogaciceNe morate potpuno izbaciti proizvode koji sadrže gluten (osim u slučaju liječničke dijagnoze celijakije), ali možete početi konzumirati više proizvoda u čijoj se proizvodnji koriste brašna žitarica koje prirodno ne sadrže gluten (proso, riža, kukuruz, sijerak), kao i pseudožitarica (heljda, amarant, kvinoja) te škrobova (krumpirov i kukuruzni) jer su istraživanja pokazala da su se ljudi koji su počeli prakticirati bezglutensku prehranu počeli osjećati znatno bolje.