Lenotre University


Lenotre University

LeNotre skola blogTri generacije jedne obitelji strastveno posvećene kulinarstvu, 40-godišnje iskustvo u spravljanju vrhunskih francuskih slastica i pekarskih proizvoda, iskusni tim predavača sastavljen od vrhunske klase šefova kuhinje iz cijelog svijeta… Sve ovo pariški Lenotre University čini jednom od najprestižnijih i najuglednijih gastronomskih škola u Europi. Osnovao ga je 1971. poznati francuski slastičar Gastone Lenotre, čovjek koji je tijekom bogate karijere otvorio lanac prestižnih pekara u Francuskoj, prvu café-pekaru u prvom francuskom shopping centru, prvi je lansirao i distribuirao liniju zamrznutih pekarskih proizvoda diljem Francuske, u svojoj školi “odgojio” generacije danas poznatih šefova kuhinje poput Davida Bouleyja i Michaela Richarda, a poslužio je i kao inspiracija u kreiranju lika Gusteaua iz popularnog animiranog filma “Ratatouille”. Mladi naraštaji u kulinarskoj školi Lenotre danas se inspiriraju receptima iz njegovih devet kuharica, koje su se prodale u milijunskim nakladama, ali i njegovom zanimljivom životnom pričom.

Još je kao dječak počeo raditi u pekari, da bi kao 27-godišnjak postao vlasnik jedne, u malom normandijskom mjestu Pont Audemer. Zahvaljujući strasti prema spravljanju različitih slastica i pekarskih proizvoda te neiscrpnoj energiji, Gustavova pekara veoma je brzo stekla popularnost te postala omiljeno mjesto sofisticiranih Parižana na putu prema njihovim seoskim imanjima. Slijedilo je otvaranje dućana u Parizu.

LeNotre-skola-blog-2Što je Gustavove pekarske proizvoda I slastice činilo drugačijima i primamljivijim od drugih? U to su vrijeme bile popularne slastice prepune masti i šećera, no ljudima su dosadile te prezasitne kalorijske bombe pa su s oduševljenjem dočekali nove, laganije poslastice koje im je Lenotre ponudio. Voćni pirei, lagane kreme i svježe voće u kolačima, na kojima je inzistirao, stekle su instant popularnost. Njegove torte i kolači postali su moderni klasici kopirani od slastičara diljem svijeta, a Gastonovo carstvo počelo se širiti nakon što je 1971. Otvorio Lenotre kulinarsku školu te razgranao fantastičnu i kvalitetnu catering službu, koja je bila i službeni catering na svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998.


Kako bi zaštitio kvalitetu svojih proizvoda, Gustave se posvetio razvoju tehnika zamrzavanja pekarskih proizvoda, koristeći najnoviju tehnologiju i vrhunsko laboratorijsko osoblje. Time je uspio produžiti rok trajanja svojih proizvoda bez upotrebe štetnih konzervansa, pa mnogi stručnjaci smatraju da je vlastoručno zaslužan za masovnu proizvodnju i korištenje zamrznutih pekarskih proizvoda, koji svojom kvalitetom nimalo ne zaostaju za onim svježim. Učenici u njegovoj školi uče ono što je Gustav uvijek govorio, a to je da nema vrhunskog pekara ni slastičara ako ne posjeduje ove kvalitete: strast i predanost prema poslu te poštovanje prema proizvodu.